RENT A STAN PODGORICA

Najveći izbor apartmana u Podgorici

Pogledajte ovdje našu ponudu stanova za kratkoročno izdavanje

BLOG

article_img
30 / 01 / 2018

Oživite Vaš stambeni prostor

 

Ako ste razmišljali koje bi rješenje bilo pravo da oplementite Vaš dom ili radni prostor, u obzir definitivno morate uzeti cvijeće. Osim zadovoljenja potrebe za estetikom, cvijeće utiče i na cjelokupnu "auru" doma, pružajući utisak mira, topline i dobrodošlice.

 

 

 

Zašto je dobro imati biljke u kući?

Pored estetskog dijela, biljke donose dosta drugih dobrobiti Vašem domu. Prije svega, biljke pročišćavaju vazduh – kao što je poznato, pretvaraju ugljen dioksid u kiseonik, koji utiče na svaki dio našeg uma i tijela, te je izuzetno važno da je kvalitet vazduha koji udišemo dobar. Čak i NASA koristi biljke u Međunarodnoj svemirskoj stanici, kako bi vazduh bio kvalitetan. Njihovi stručnjaci savjetuju da se na svakih 100m2 doma ili poslovnog prostora nalazi bar jedna biljka. Osim što održavaju vazduh čistim, biljke pomažu spriječavanju mnogih bolesti. Kroz proces transpiracije kojim povećavaju vlažnost u prostoru, biljke su izuzetan saveznik vašem zdravlju, budući da smanjuju pojavu suve kože, upale grla, suvog kašlja, te prenošenja virusa. Još jedna od mnogih koristi jeste ta da biljke povećavaju produktivnost. Brojne studije pokazuju da ljudi okruženi cvijećem daju bolje rezultate u djelatnosti kojom se bave. Osim što utiču na povećanje koncentracije, posebno zanimljiva studija Univerziteta u Michiganu kaže da biljke mogu poboljšati našu memoriju čak za 20%! Biljke takođe fantastično utiču na naše rapoloženje, a dobre su i za razvijanje kreativnog duha.


Kućno cvijeće – vrste i kako ga održavati


Kao i svako živo biće, cvijeće zahtijeva brigu i njegu kako bi raslo i ostalo lijepo i zdravo. Predlažemo Vam nekoliko najčešće uzgajanih vrsta, uz savjete kako o njima pravilno brinuti.

 



Afričke ljubičice
se smatraju jednom od najlakših vrsta za održavanje cvijeća u kući. Cvjetaju tokom čitave godine, nije im potrebna posebna pažnja, osim da ih postavite na mjesto (po mogućnosti pored prozora) gdje će imati dovoljno svjetlosti. Mogu se pronaći u toliko boja da ćete sigurno naći neku koja će vam se svidjeti.


Anturijum
je kućno cvijeće koje možemo često vidjeti u domovima i to ne samo sa crvenim, nego i  pink, ljubičastim ili bijelim cvjetovima.Poznat je i pod nazivom „biljka koja ima srce“ jer su i cvijet i list u obliku srca. Raste čak do 60 cm, te je odličan kao dekorativni cvijet za neki veći, prazan prostor. Anturijum treba držati na srednje osunčanom mjestu. Zalivati zimi jednom, a ljeti i u proljeće dva do tri puta sedmično.


Postoji više od 40 vrsta dracena, tako da vam neće biti problem da nađete neku odgovarajuću za svoj stan ili kancelariju. Ovo nije zahtjevna biljka, a prečišćava vazduh, ali ako imate psa ili mačku možda je bolje izabrati neku drugu jer može biti otrovna ukoliko pojedu njen list. Dracena uklanja formaldehid, benznen, ksilol i trikloretilen.



Sanseverija
je jedna od najpopularnijih biljki za stan, poznata i kao Svekrvin jezik. Održavanje i njega ove biljke je jednostavno i jedan je od najboljih prečišćivača vazduha, a osim toga ima i zanimljive duge listove koji čine savršen prirodni dekor savremenog enterijera.



Fikus
je idealna biljka za uklanjanje toksina iz vazduha, te da je tokom godišnjih doba kada više zračimo dom i vrijeme provodimo vrijeme na otvorenom, u proljeće i ljeto, možemo držati i vani.

Koje cvijeće pokloniti najdražima?

Iako se kod nas Feng Shui veoma rijetko praktikuje, postoji običaj da se kao poklon kupuje određeno kućno cvijeće koje treba da podstakne sreću, razvoj, uspjeh i novac.


Osim što su kućno cvijeće koje donosi sreću, orhideje su prema mnogima najljepša vrsta dekorativnih biljaka. Za njih se vjeruje da privlače ljubav, djeluju umirujuće i produbljuju prijateljstva. Stari Grci su orhideje povezivali sa plodnošću i vitalnošću, što ih čini sjajnim poklonom za bračni par.


Zamija
 je biljka afričkog porijekla sa vrlo izraženim listovima u kojima zadržava vodu. To znači da joj nije potrebno previše zalivanja (jednom mjesečno), idealna je biljka za tamne prostore jer je osjetljiva na puno svjetlosti. Ovu biljku prati vjerovanje da donosi novac i sreću.


Još jedna biljka koja donosi novac je krasula, bar tako će vam reći oni koji praktikuju Feng Shui. Njeni mesnati listovi liče na kovanice, a idealan je poklon za kancelariju nekome ko je započeo biznis. Uz puno svjetlosti i redovnu prihranu trajaće dugo i nagraditi vas nježnim cvjetićima.

 

 


Bilo da se radi o zelenim biljkama ili onima koje cvjetaju, obezbijedićete svježinu i dobro raspoloženje za Vaš dom. Stoga Vam predlažemo da odete do najbliže cvjećare ili pijace i donesete bar jednu saksiju koja će uz malo Vaše brige unijeti ogroman broj pozitivnih promjena!