RENT A STAN PODGORICA

Najveći izbor apartmana u Podgorici

Pogledajte ovdje našu ponudu stanova za kratkoročno izdavanje

BLOG

article_img
08 / 09 / 2015

Drvo kao glavni element u japanskom dizajnu

U prošlom blogu pričali smo o japanskom dizajnu, tj. o tome koliko su elementi prirode bitni u slučaju da želite da osvježite vaš životni prostor i koliko baš takvo uređivanje stana predstavlja jedan dio japanske kulture. I u ovom blogu nastavljamo sa savjetima vezanim za uređivanje životnog prostora u japanskom stilu i takođe se nadovezujemo na elemente prirode o kojima smo govorili prošle sedmice.

Elementi drveta i bambusa u japanskom dizajnu enterijera

Jedan od najljepših načina da ostvarite harmoniju sa prirodom jeste da vašem domu dodate prirodne drvene elemente. Japanska kultura je poznata kao kultura koja cijeni i koristi drvene elemente u opremanju i sređivanju enterijera.

Vrata, police, okviri pa čak i zidovi mogu biti napravljeni od prirodnog drveta. Najuobičajeno drvo koje se koristi je drvo bora, čempresa ili javora. Bambus je takođe jako popularna biljka koja prije svega ima dekorativnu svrhu.

U suštini, drvo ćete vidjeti u svakom japanskom domu. Pokušajte da oplemenite vaš dom time što ćete, najednostavnije moguće, postaviti drvene podove. Imaće opuštajući efekat, iz prostog razloga što drvo uvijek djeluje toplije od stakla ili pločica, a lijepo sređen, sjajan pod takođe prija oku.

Drvo je omiljeni material prošlosti, sadašnjosti a sigurno i budućnosti

Drveni podovi su klasika koja nikad ne izlazi iz mode
Dobro izgledaju bez obzira jesu li postavljeni juče ili ’50-ih. Oni prevazilaze trendove, a danas se više igra s novim završnim obradama i bojama pa čak i načinima slaganja, ali sigurno se ne može pogriješiti sa hrastom u prirodnoj varijanti. Parketi su čak pokazali da mogu biti trajniji od kamenih podova, jer se mogu jednostavnije obnavljati. Smatra se das u masivni parket i masivni pod među najkvalitetnijim i najizdržljivijim podovima na svjetskom tržištu.

Prednost je i mogućnost promjene boje i finiša ukoliko se stari pod pohaba ili jednostavno dosadi, tako da su varijante bezbrojne. Kako drvo ne podnosi suv vazduh, savjetujemo vam da u zimskim mjesecima što češće moguće provjetravate prostorije kako biste produžili vijek vašim podovima. Vrata od drveta ili u kombinaciji sa staklom i aluminijumom, važan su dio opremanja enterijera i svojim vizuelnim identitetom podižu kvalitet prostora. Odabrana boja drveta značajno će učestvovati u kreiranju konačnih prostornih ugođaja.