RENT A STAN PODGORICA

Najveći izbor apartmana u Podgorici

Pogledajte ovdje našu ponudu stanova za kratkoročno izdavanje

BLOG

article_img
27 / 02 / 2018

5 savjeta za efikasno zagrijavanje stambenog prostora

 Bilo da se radujete vremenskim prilikama u Podgorici ovih dana ili ne, neminovno je da zbog niskih temperatura više koristite klime, grijalice i ostale uređaje za održavanje toplote u Vašem stanu. Neminovno, sve ovo iziskuje poprilične troškove. Mi smo istražili kako se izboriti sa hladnoćom na najefikasniji način pa Vam predstavljamo par savjeta i trikova za brzo zagrijavanje i zadržavanje toplote u stanu uz naravno, što niže račune za električnu energiju.

 

 

Koristite zavjese

Iako većinom moderan način opremanja enterijera potpuno izostavlja takoreći obaveznost stavljanja zavjesa na prozorima, naš je savjet da ipak posegnete za ovim klasičnim  ''ukrasom''. Ukoliko je u hladnim danima prisutno sunce, treba ih razgrnuti i iskoristiti sunčevu energiju kao prirodan izvor toplote, dok pri odsustvu iste, što je češći slučaj,  zavjese predstavljaju odličan izvor izolacije i sprečavaju širenje hladnoće koja veoma lako probija kroz staklo na prozorima i balkonskim vratima. Sa druge strane, omogućavaju da već generisana toplota ostane u prostoriji. Veličina tržišta pruža Vam veliki izbor raznih dezena i materijala koji nisu skupi a lako se održavaju.

 

 

 

Pomjerite namještaj

Ukoliko koristite centralno grijanje, idealna pozicija u stanu za postavljanje namještaja uvijek se nalazi upravo na mjestu sa radijatorima. Koliko god dobro takva pozicija izgledala, ipak pomjerite namještaj tako da prostor ispred radijatora oslobodi, u suprotnom suzbijate toplotu koju emituje. Takođe, zaboravite sušenje garderobe na radijatorima, budući da im je učinak pri takvom stanju slabiji čak i do 40%.

 

 

 

Otarasite se starog bojlera

Ako je Vaš bojler stariji od 10 godina, vjerovatno je vrijeme da ga zamijenite novim, efikasnijim modelom. Zavisno od modela starog bojlera i same structure stambenog prostora u kojem boravite, možete uštediti i do 350eur pri korišćenju novog modela koji koristi mnogo manje energije za proizvodnju iste količine toplote koju bi stari bojler proizveo. Takođe, sa novim bojlerom sigurno nećete imati problema u danima sa veoma niskim temperaturama.

 

Inverterska klima je pun pogodak

Dobar stari savjet je da bez ulaganja nema ni dobitka, a svako ko se iole razumije u ekonomiju može to potvrditi kada su u pitanju inverterske klime. Ne samo da zauzimaju manje prostora od klasičnih modela, već su mnogo snažnjije i efikasnije a pritom troše značajno manje energije od klima uređaja starijih generacija – čak do 30% ! Glavna i najbitnija stvar jeste u tome što nesmetano funkcionišu na ekstremno niskim temperaturama, što je bio glavni problem sa ostalim klimama čije cijevi lede i blokiraju sistem zagrijavanja. Još jedan dobar savjet je držati temperature klima uređaja na 25 stepeni, jer je to realna temeperatura koju ista može postići u toku hladnih dana bez dodatnog trošenja električne energije usled ubrzanog rada i napora da se postigne 30 stepeni temperature.

 

 

Ostavite vrata rerne otvorena

Ukoliko dugo boravite u kuhinji, jasno je da Vas sav nered nakon pripreme jela nervira i da želite sve vratiti u prvobitno stanje nakon pripremljenog jela. Međutim, ukoliko koristite pećnicu, nakon pečenja ostavite vrata iste širom otvorena. Budući da zagrijava i do 250 stepeni, više je nego evidentno da će dodati toplotu prostoriji, pa zašto ne iskoristiti sjajan izvor kada ste već potrošili dio električne energije za njegov prethodni rad?

 

 

Razvijajte ekonomičan i racionalan način razmišljanja i primijenite ove trikove ako već niste. Vaš porodični budžet će Vam biti itekako zahvalan.