RENT A STAN PODGORICA

Najveći izbor apartmana u Podgorici

Pogledajte ovdje našu ponudu stanova za kratkoročno izdavanje

BLOG

article_img
06 / 02 / 2018

Pet savjeta zakupcima za dugoročno rentiranje nekretnina u Podgorici

Traženje stana za dugoročan zakup zna biti iscrpljujuć i stresan posao, posebno ako je lista uslova koje imate podugačka, a pritom Vas budžet odvaja od stana iz snova koji je i više nego skup. Uz par profesionalnih savjeta naših agenata za nekretnine, pokušaćemo da Vam olakšamo ovaj proces, pretvarajući ga u zanimljiv poduhvat.

 

 

 Utvrdite kakva struktura stana Vam je potrebna

Prvi i osnovni savjet jeste da utvrdite koja je struktura stana koja bi Vam odgovarala. Kao prvo, utvrdite koliki stan u smislu broja soba i kvadrature bi Vam odgovarao shodno broju ljudi koji bi u njemu stanovali. Drugo, utvrdite sa koliko komada namještaja i ličnih stvari raspoložete, te da li Vam odgovara prazan, polunamješten ili pak potpuno namješten stan. Dodatne police, ugradni plakari ili već postavljeni kuhinjski elementi stvari su koji ne treba izbjegavati, budući da čine veliku olakšicu pri opremanju nenamještenih stanova. Treće, bitno je da razgraničite da li želite stan u stambenoj zgradi, kući, ili Vam je svejedno gdje je pozicioniran. Kroz ova tri koraka imate osnovu za dalje traganje za novim domom.


 City kvart

 

Važnost odabira dobre lokacije

Iako je ''dobra lokacija'' relativan pojam, daćemo Vam par odrednica kako da ga prilagodite svojim preferencijama. Pregledajte mapu grada i odaberite lokacije koje bi Vam odgovarale shodno sopstvenim potrebama. Google Maps nudi Vam 3D satelitski pregled čitavog grada, te ako zumirate još malo, za većinu ulica dobićete i pregled po principu Street View, koji čini odličan alat za istraživanje naselja iz fotelje. Dobro razmislite o tome koji su to objekti koji su Vam potrebni u blizini, zavisno od toga da li se radi o poslu, vrtiću, školi, fakultetu i sl. Ako posjedujete motorno vozilo, razmišljajte o naseljima sa dosta (besplatnog) parking prostora i posmatrajte kolika je gustina saobraćaja koja će Vas svakodnevno dočekivati. Ukoliko Vas ometa i usporava na putu od stana do posla ili druge željene lokacije, predlažemo Vam da razmotrite alternative. Moderno doba sve više propagira parolu ''vrijeme je novac'', te shodno tome poželjno je naći stan sa čije lokacije ćete za najkraće vrijeme stizati na sva odabrana mjesta, u toku cijelog dana i nedelje. Osim toga, uštede na gorivu ili gradskom prevozu znaju znatno velike kada su mjesta koja često posjećujete na par koraka od Vas.

 

 

 

Kakve dodatne pogodnosti očekujete kod nekretnine

Zavisno od toga koliko stavki vezanih za dodatne pogodnosti očekujete u Vašem budućem stanu, cijena mjesečnog zakupa može varirati. Mi ćemo navesti neke koje definitivno treba imati u stanu. Klima uređaj – osnovni uređaj za hlađenje i grijanje prostorija, bez kojeg se sve veći ekstremi u temperaturama u Podgorici ne mogu podnijeti. Većina novoizgrađenih objekata već pri samoj izgradnji ima instaliranu klimatizaciju, te je to još jedna prednost kada je u pitanju opremanje praznih stanova. Televizija i internet – vrlo bitna stavka jeste da u stanu imate obezbijeđenu kablovsku televiziju ili bar priključak za internet konekciju. Iako izazivaju troškove čak i do 50eur mjesečno, jasno je da su nezaobilazne stavke savremenog života. Međutim, konkurencija koja je u ovoj sferi sve više u porastu obezbjeđuje sve povoljnije pakete, od onih za studente do najviše 10eur troškova mjesečno, sve do velikih paketa koji uključuju i fiksnu telefoniju, za velike porodice. Frižider i mašina za veš – kada govorimo o praznim ili polunamještenim stanovima, ovi kabasti uređaji znaju dosta olakšati ako ih je zakupodavac obezbijedio, budući da je spisak stvari sa kojima se morate seliti znatno rasterećen. Eloksirana bravarija i blind vrata – koliko god se činilo nevažnim, dobra i sigurna bravarija pravi su prijatelji kućnom budžetu. Ne samo da ćete uštediti na računima za električnu energiju, već su odličan izolator od buke ako birate život u prometnom naselju. O sigurnosti koju Vam pružaju blind vrata, posebno u prometnim naseljima i velikim zgradama, suvišno je pričati. Terasa i bašta – još jedna bitna stavka jeste ''parče svježeg vazduha'', koje bi trebao posjedovati svaki stan bez obzira na to nalazi li se u stambenoj zgradi ili kući. Ne samo da djeluje opuštajuće kada imate svoj kutak za odmor na suncu uz jutarnju kafu, već predstavlja i dodatan prostor za skladištenje stvari koje mogu stajati napolju, kao i pravog spasioca kada je sušenje veša u pitanju. Držanje ljubimaca – poslednja, ali ne i manje bitna pogodnost budući da je držanje kućnih ljubimaca poput mačaka, pasa malih rasa ili drugih sisara i ribica u akvarijumu sve više u ekspanziji, gotovo i da postaje trend u Podgorici. Obavezno provjerite sa zakupodavcem da li dozvoljava Vašem omiljenom prijatelju da sa Vama stanuje u njegovom stanu, kako biste izbjegli neprijatnosti zbog nejavljanja, ako on to ne dozvoljava.

 

Obezbijedite dovoljno novca za prvi mjesec zakupa

Nakon što utvrdite budžet za mjesečnu zakupninu stana, razmislite da li pri useljenju možete obezbijediti sebi taj iznos udvostručen. Veliki broj vlasnika stanova pri potpisivanja ugovora zahtijeva depozit, koji je najčešće u visini mjesečne zakupnine – kirije. Depozit služi kao garancija da ćete ispoštovati ugovorni rok i plaćati svoje obaveze na vrijeme. Predstavlja naplatno ali i povratno sredstvo, što znači da Vam ga je vlasnik po isteku ugovora dužan vratiti u cjelosti, eventualno umanjen za iznos zaostalih računa ili oštećenja na stanu. Dobar i trajan savjet jeste taj da planirate svoj budžet na način da u njega uračunate sve svoje obaveze a da Vam pritom ostane dovoljno novca za osnovne i dodatne životne potrebe. Iako Vam se visina kirije za neki stan učini povoljna, uradite prostu računicu dodajući na nju iznose pratećih troškova, pa tek onda dajte (ili ne) pristanak na uzimanje iste u zakup.

 

 

 

Kontaktirajte svog agenta za nekretnine za sva pitanja i savjete

Još jedan jako bitan savjet i nešto što treba imati na umu jeste da agencija U STAN ZA DAN potpuno besplatno pruža usluge za zakupce stanova. To znači da nas možete kontaktirati bilo kojeg dana u nedelji i pitati sve što Vas interesuje ili tražiti savjet oko odabira nekretnine shodno Vašim uslovima ili preferencijama. Naš sajt pruža ažuran i jasan pregled dostupnih nekretnina koje se dugoročno izdaju u Podgorici, sa kompletnim opisima i naglascima na dodatne pogodnosti koje pružaju. Želimo da se osjećate potpunu slobodu da nam se obratite, a mi Vam garantujemo konstruktivan i iskren savjet vezan za svaku nekretninu iz ponude koja Vas interesuje, takođe i dodatne smjernice u procesu samog odabira nekretnine i njenih sadržaja.